VL_Article_HM_1200x600.jpg

Hanna-Marian vinkeillä kohti parempaa oloa

Uinnin maailmanmestari ja lääkäriksi opiskeleva Hanna-Maria Hintsa jakaa 4 vinkkiä hyvinvoivaan arkeen.

Hanna-Maria Hintsa (os. Seppälä) tunnetaan yhtenä menestyneimmistä suomalaisista uimareista. Ammattilaisuransa jälkeen Hanna-Maria on muun muassa kouluttautunut fysioterapeutiksi ja opiskelee tällä hetkellä lääkäriksi Milanossa. Hanna-Maria on myös tunnettu VitaePro-kasvona ja yhteistyökumppanina jo vuodesta 2008 – VitaePro onkin ollut hänen matkassaan jo ammattilaisuralta lähtien aina tähän päivään. ”Olen varmaan ensimmäisiä, joka on alkanut Suomessa syömään VitaeProta”, Hanna-Maria muistelee.

Iloksemme saimme Hanna-Marian myös mukaan VitaePron aktiivilomalle, jossa hän ohjasi matkalaisille erilaisia treenejä. Moni tarttui myös mahdollisuuteen päästä Hanna-Marian uimatunnille – harva pystyy sanomaan saaneensa uimaopetusta maailmanmestarilta! Hanna-Maria piti matkan aikana myös lomalaisille hyvinvointiluennon, jossa käsiteltiin oman hyvinvoinnin ylläpitämistä arjessa. Tässä Hanna-Marian 4 vinkkiä, joilla huolehdit itsestäsi arjessa: 

  1. Pidä kiinni hyvästä arkirytmistä

    Omaan arkeen Hanna-Maria suosittelee rakentamaan rutiineja, joiden avulla voi pienin keinon tukea omaa hyvinvointia joka päivä. Tällaisen rutiinin ja uusien tapojen rakentaminen tulisi kuitenkin aloittaa pienin askelin, jotta muutosta on mahdollista ylläpitää. Jos haluat esimerkiksi lisätä omaa arkiaktiivisuuttasi, voit aloittaa lyhyillä, kevyillä kävelylenkeillä. Pienten välitavoitteiden asettaminen itselle sekä saavutettujen tavoitteiden kirjaaminen ylös tuo onnistumisen tunteita ja kannustaa ylläpitämään rutiinia.

    Jos oma motivaatio ei tunnu riittävän, säännöllisestä arkiaktiivisuutta voi myös tukea ulkopuolisilla kannustimilla. Erilaiset ryhmäliikunnat ja jumpparyhmät, jotka kokoontuvat säännöllisesti aina samaan aikaan, tuovat arkeen rytmiä ja voivat olla myös hyvä tapa saada uusia tuttavuuksia ja ystäviä. Monelle myös esimerkiksi perheen koira toimii hyvänä kaverina, joka varmistaa, että ulkona tulee liikuttua päivittäin.

  2. Oikea ravinto on kaiken A ja O

    Hanna-Maria ei suosittele erilaisia dieettejä, sillä usein niiden kautta tehdyt muutokset eivät ole pitkäkestoisia. Hän uskoo pitkälti perinteisiin ravitsemussuosituksiin, jotka ovatkin useimmille meistä hyvin tuttuja: lautaselle valitaan puolet kasviksia, ¼ proteiinia ja ¼ hyvälaatuisia hiilihydraatteja.  80/20-sääntö muistuttaa, että elämästä on hyvä myös nauttia: kun 80 % ajasta tekee terveellisiä valintoja, jää 20 % herkuttelulle erityisinä hetkinä. Lapsille Hanna-Mariaa antaa usein vinkin, joka sopii myös aikuisillekin: koita valita lautaselle aina mahdollisimman monta eri väriä. ”VitaePro on hyvä ennaltaehkäisevä komponentti ruokavalioon, se ei tietenkään korvaa terveellistä ruokavaliota, mutta tarjoaa täydentäviä ravintoaineita, jos ei syö täydellisesti päivittäin”, Hanna-Maria muistuttaa.

    Ikääntyessä on usein tärkeää kiinnittää huomiota muuttuvaan kaloritarpeeseen sekä oikeaan annoskokoon. Säännöllinen ruokarytmi, riittävän pienet annoskoot sekä ruokailun keventäminen iltaa kohti pitävät verensokerin ja kehon hormonitoiminnan tasaisena ja näin auttavat välttämään myöhäisillan mielitekoja. Kun suurimman osan päivän energiatarpeesta saa aamiaisella ja lounaalla ja illalla syö kevyemmin, on myös uni usein laadukkaampaa.

  3. Kehonhuolto ylläpitää toimintakykyä

    Toimintakyvyn ylläpidossa Hanna-Maria painottaa omasta lihaskunnosta huolehtimista. Lihasvoiman ylläpito nopeuttaa aineenvaihduntaa, tukee nivelterveyttä ja esimerkiksi suojaa kaatumisilta talvella. Siksi lihasvoiman ylläpito onkin hyvin tärkeä kaikenikäisille ja koko elämämme ajan. Kuntosalitreenin lisäksi tässä tarkoituksessa palvelevat myös vaikka raskaammat koti- tai  pihatyöt.

    Muita tapoja huolehtia omasta kehosta ovat esimerkiksi suomalaisille tutut sauna ja avanto, jotka kehittävät keholle hyvää ruskeaa rasvaa ja tekevät hyvää verenkierrolle ja sydämelle. Hieronnat, lihashuoltovasara tai magnesiumrasvan käyttäminen helposti kramppaaviin paikkoihin ovat myös hyviä keinoja huolehtia lihaksista ja auttaa niitä rentoutumaan. Tärkeintä on, että löytää tapoja, joiden kokee toimivan itselle.

  4. Älä unohda unta ja palautumista

    Uni ja palautuminen ovat hyvinvoinnin perusta, jota on tärkeä tukea säännöllisellä unirytmillä. Unen voi kuvailla puhdistavan tai huuhtelevan aivomme päivän rasituksista. Siksi on tärkeää pitää omat nukahtamis- ja heräämisajat mahdollisimman samana joka päivä. Kehon luonnollista rytmiä on tärkeä tukea niin kutsutun unipaineen ylläpidolla. Kun keho viestittää illalla väsymyksen tunteella, että on aika mennä nukkumaan, on hyvä kuunnella tätä tuntemusta ja painua yöpuulle.

    Unen ja säännöllisten nukkumaanmenoaikojen lisäksi voi hermoston tasapainoa tukea myös liikkumalla luonnossa. Kävely luonnossa ei tee hyvää vain keholle, mutta nostaa myös mielialaa ja monipuolistaa mikrobitasapainoa. Liikunta ja ulkoilu on kuitenkin unen kannalta hyvä ajoittaa niin, että ehtii kotiin noin tuntia ennen omaa nukkumaanmenoaikaansa. Näin ehtii vielä rentoutua ennen sänkyyn menoa.