Terveystietoa

VL_FI_1200x600_Spirulina.jpg

Spirulina

Spirulina on ravinteikas levä, joka sisältää vitamiineja, kivennäisaineita ja kaikki välttämättömät aminohapot.

Tämä sinivihreä levä on ollut olemassa aikojen alusta lähtien. Levä kasvaa makeassa vedessä ja sitä käytetään myös ihmisravinnoksi.

Atsteekit löysivät spirulinan järvien pinnasta ja kuivasivat sitä auringossa jo 1500-luvulla. Myös Afrikassa on spirulinalajeja käytetty jo kauan ruokavaliossa.

Spirulinaa muodostuu auringon energian avulla. Levä sisältää kasviväriaineita, kuten vihreä klorofylli ja sininen phycosyaniini, jotka vangitsevat auringonvaloa.

Spirulinan vaikutus

Spirulina on erittäin ravinteikas kasvi ja sisältää mm.:

  • Proteiineja, mukaanlukien kaikki välttämättömät aminohapot
  • Beetakaroteeni, A-vitamiinin lähde
  • Vitamiineja
  • Kivennäisaineita
  • GLA:ta (gammalinoleenihappia)
  • Klorofylliä
  • Phycosyaniinia, SOD (superoksiddismutaasi) ja zeaksantiinia

Spirulinan viljeleminen

Suojautuakseen auringolta, levät muodostavat kasviväriaineita eli pigmenttejä, kuten karotenoidit ja zeaksantiini. Sen vuoksi viljelyolosuhteet määrittelevät levän sisällön. Mitä enemmän aurinkoa, sitä enemmän kasviväriainetta levä tuottaa suojautuakseen. Tämän vuoksi spiruliinaa kasvatetaan sellaisissa paikoissa, kuten esimerkiksi Havaijilla, joissa aurinkoa on paljon.

Spirulinan puhtaus

Olosuhteet, joissa levää kasvatetaan, ovat tärkeitä kasvulle. Levä voi myös imeä kasvualustasta itseensä veden epäpuhtauksia. Silloin kun levää viljellään ihmisravinnoksi, on tärkeää, että kasvuolosuhteet ovat tarkasti kontrolloidut ja mahdollisimman puhtaat.