Viimeisimmät suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin alkuvuonna 2014 ja ne perustuvat pohjoismaisiin ravitsemussuosituksiin.
Pääpaino uusissa suosituksissa on terveyttä edistävän ruokavalion kokonaisuudessa. Muutoksina edellisiin suosituksiin on mm. nostettu D-vitamiinin ja seleenin saantisuositus ja alennettu suolan saantisuositus. Myös punaisen lihan vähentämiseen ja rasvojen sekä hiilihydraattien laatuun on kiinnitetty huomiota. Omega-3-rasvahappoja suositellaan, ja mikäli syöt rasvaista kalaa harvemmin kuin 2-3 kertaa viikossa, omega-3-rasvahappoja voi olla hyvä ottaa vaikka ravintolisänä.
On vakuuttavaa tutkimusnäyttöä siitä, että suositeltava ruokavalio edistää terveyttä ja pienentää lukuisien sairauksien riskiä. Suosituksissa hyvää ruokavaliota on havainnollistettu ruokakolmiolla ja lautasmallilla. Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasvikunnan tuotteita eli kasviksia, marjoja, hedelmiä, palkokasveja ja täysjyväviljaa. Se sisältää myös kalaa, kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä sekä rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Suositusten mukainen ruokavalio on koostumukseltaan monipuolinen ja vaihteleva.
Alla olevasta taulukosta näet suositeltavat ruokavaliomuutokset energiatasapainon ja terveyden edistämiseksi.
Aterian sisällön lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota myös ateriarytmiin, jonka tulisi jakautua säännöllisesti koko päivälle. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena ja hillitsee nälän tunnetta sekä suojaa hampaita reikiintymiseltä. Se auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta napostella tai ahmia ruokaa. Ateriarytmin säännöllistäminen tukee painonhallintaa.
Lähde: www.ravitsemusneuvottelukunta.fi, Terveyttä ruoasta − Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. (ISBN 978-952-453-801-5)
Jos sinulla on kampanjakoodi, kirjoita se tähän kenttään.
Kampanjakoodi ei ole käytössä. Tarkista vielä.