Elimistö käyttää antioksidantteja suojatakseen solujaan hapetusstressiltä eli oksidatiiviselta stressiltä.
Jotkut antioksidanteista ovat entsyymejä, joita elimistö tuottaa itse, kun toiset antioksidantit, kuten C- ja E-vitamiini elimistön on saatava ravinnosta.
Antioksidantit ovat elimistön luonnollinen puolustuskeino reaktiivisia happiyhdisteitä vastaan, kuten esimerkiksi vapaat radikaalit. Elimistö tuottaa itse koko joukon entsyymejä, jotka toimivat antioksidantteina. Ne siis estävät, neutralisoivat ja korjaavat suuren reaktiivisten happiyhdisteiden määrän aiheuttamia vahinkoja ja voivat siten estää tai hidastaa monien erilaisten vaivojen, joita oksidatiivinen stressi aiheuttaa, syntymistä.
Reaktiivisia happiyhdisteitä syntyy elimistössä sivutuotteena jatkuvasti, kun elimistö käyttää tai kuluttaa happea. Yksi esimerkki reaktiivisista happiyhdisteistä ovat vapaat radikaalit. Antioksidantit auttavat elimistöä neutralisoimaan haitallisia happiyhdisteitä. Ilman antioksidantteja happi toimisi elimistössä kuten myrkky. Tasapaino reaktiivisten happiyhdisteiden syntymisen ja antioksidanttien aikaansaaman neutraloinnin välillä on olennaista, jotta elimistön solut voivat toimia normaalisti.
Koko joukko erilaisia yhdisteitä edistää solujen suojautumista hapetusstressiltä:
Antioksidantteja on luonnostaan kehon soluissa erilaisina entsyymeinä. Muita antioksidantteja keho ei itse tuota, eli ne on saatava ravinnosta. Esimerkkeinä näistä antioksidanteista ovat C-vitamiini ja E-vitamiini sekä mineraalit seleeni, kupari ja sinkki. Runsaasti antioksidantteja, esimerkiksi C- ja E-vitamiinia, sisältäviä ravintoaineita ovat muun muassa marjat, hedelmät, pähkinät, vihannekset ja mausteet.
Elimistön antioksidanttijärjestelmä koostuu monesta erilaisesta elimistön itse tuottamasta entsyymistä. Nämä auttavat elimistön soluja pysymään elinkelpoisina. Reaktiiviset happiyhdisteet, joita syntyy elimistön kuluttaessa happea, voivat aiheuttaa hapettumista ja vaikuttaa elimistön soluihin. Tämä on sama prosessi, joka tapahtuu rasvan hapettuessa eli härskiintyessä tai naulan ruostuessa. Kehon luonnollinen "ruostonestoaine" ovat antioksidantit. Kun keho altistuu erilaisille rasituksille kuten stressi, auringonvalo, epäterveellinen ruoka tai raskas liikunta, haitallisia happiyhdisteitä syntyy normaalia enemmän.
Ylimääräisiä antioksidantteja voimme saada syödystä ravinnosta. Antioksidantit kuten C- ja E-vitamiini auttavat soluja suojautumaan hapetusstressiltä.
Tavallisesti lihasjäykkyyttä aiheuttavat elimistössä syntyvät suuret määrät kuona-aineita, esimerkiksi maitohapot ja reaktiivisia happiyhdisteet. On tärkeää, että elimistössä on riittävästi antioksidantteja, jotka auttavat soluja suojautumaan hapetusstressiltä, ja siten auttavat kehoa neutralisoimaan reaktiivisten happiyhdisteiden kaltaisia kuona-aineita
Jos sinulla on kampanjakoodi, kirjoita se tähän kenttään.
Kampanjakoodi ei ole käytössä. Tarkista vielä.